Spartipset: Betala en tiondel så mycket per faktura

Att skicka eller ta emot e-fakturor i Bygglet kostar 3 kronor per faktura. Det kan låta mycket. Men att hantera en pappersfaktura kostar ofta 30 kronor eller mer. Magnus, vår egen Customer Success-chef och ställföreträdande mattelärare, berättar hur han har räknat.

– När en inkommande leverantörsfaktura kommer in i Bygglet är alla data och OCR-nummer redan ifyllda och klara. Det enda du behöver göra är att titta igenom så att allt ser okej ut, och trycka på en knapp så att e-fakturan hamnar i bokföringen, säger Magnus Buregård på Bygglet.

För trots att det kostar 3 kronor att hantera en e-faktura upptäcker allt fler i byggbranschen de ekonomiska fördelarna, berättar Magnus.

– Jämför de 3 kronorna med att hantera en pappersfaktura. Du ska hämta i brevlådan, sprätta kuvertet och kopiera till redovisningsbyrån. Sedan ska någon sitta och mata in informationen i ett ekonomisystem. Det tar ungefär fem minuter per faktura.

Fem minuter är 8,3 procent av en timme. Bygglets kunder fakturerar ungefär 450 kronor i timmen. Det innebär att en faktura som hanteras manuellt i själva verket kostar 37 kronor. En mailfaktura tar ungefär två minuter att hantera, men Magnus berättar att även den kalkylen tyder på att e-faktura är ”fruktansvärt lönsamt” ekonomiskt.

– Många i byggbranschen tänker inte på sin egen tid som en kostnad. Men istället för att fakturera hade man ju kunnat jobba och tjäna pengar!

Kom igång med e-fakturor idag

Även ett spartips för miljön

Magnus lyfter miljöaspekten som en annan fördel med e-fakturor.

– Fortfarande är det många i byggbranschen som genererar pappersfakturor. Många skriver dessutom ut en kopia till redovisningsbyrån. Bygglet har nyligen skrivit på initiativet Klimat 2030 och därför känns det extra bra att kunna hjälpa våra kunder att digitalisera fakturor och andra typer av dokument.

Få massor av inspiration, nyheter, förhandsvisning av kommande funktioner och tips direkt i din inkorg varje månad!