Se upp – din faktura kan bli olaglig i månadsskiftet

Utför du jobb åt exempelvis myndigheter och kommuner? Då är det hög tid att vässa örsnibben. Den 1 april 2019 måste alla inköp i offentlig sektor faktureras elektroniskt enligt den nya EU-standarden. Här berättar vi hur du som leverantör kommer igång med e-faktura.

PEPPOL BIS Billing 3 kanske låter som en spännande robot i Star Wars. Men verkligheten är en smula torrare. I själva verket rör det sig om en ny EU-standard för fakturor. Från och med den 1 april 2019 kommer varken skannade fakturor eller pdf-fakturor att vara godkända enligt PEPPOL. Men lagen gäller enbart företag som gör affärer med den offentliga sektorn, vilket i Sverige är ungefär 200 000 företag.

Som teknik har e-faktura funnits i Sverige i flera år. Det handlar helt enkelt om att företag fakturerar via en digital fil som skickas mellan olika system. Men hittills har det inte funnits någon standard för filtyperna. Tanken med PEPPOL är att göra fakturaflödet mer enhetligt och på så vis driva på digitaliseringen i samhället. I Sverige är den offentliga sektorn först ut, men redan 2020 hoppas EU att majoriteten av all fakturering sker digitalt. Förväntade vinster är effektivisering, lägre kostnader och inte minst en lägre miljöpåverkan.

Så fixar du e-fakturabiffen

1. För dig som använder Bygglet är förberedelserna enkla. Kontakta vår support och be om att aktivera funktionen E-faktura.

2. Grattis, du är igång! Nu behöver du bara välja distributionssätt e-faktura nästa gång du planerar att sätta mat på bordet.

Bygglet har sedan länge en smidig och kostnadseffektiv hantering för e-fakturor. Du behöver inte sätta dig in i olika format eller logga in i olika portaler, utan e-faktura blir en naturlig del i din faktureringsrutin. Självklart håller vi kollen på lagkraven och löser allt i bakgrunden åt dig.

Få massor av inspiration, nyheter, förhandsvisning av kommande funktioner och tips direkt i din inkorg varje månad!