Q&A: Så tycker kunden om Sälj din faktura-funktionen

Hur fungerar factoring i praktiken? När ska man inte sälja sin faktura? Och hur reagerar kunderna på att en faktura har överlåtits? Här berättar Byggletkunden Jan Ferdell, affärschef på Agekil, om sina erfarenheter av att sälja fakturor.

Varför bestämde ni er för att testa factoring?

– Vi hade använt Bygglet i många år när samarbetet med Factoringgruppen lanserades. Att sälja fakturor verkade bättre än fakturabelåning i och med att du får ut en större del av beloppet snabbare. Så jag tog kontakt med Factoringgruppen och fick ett bra intryck.

När ska man sälja en faktura?

– Att sälja fakturor gör att vi får upp likviditeten mycket fortare. I Bygglet väljer vi själva vilka fakturor vi ska sälja till Factoringgruppen och inte. Det är väldigt smidigt. Tidigare fanns pengarna i omlopp i systemet, men vi hade dem inte i rätt mängd och nästan alltid i fel tid – med missnöjda kunder som följd. Som delägare var det ingen rolig situation.

När ska man inte sälja en faktura?

– Det är en bra tjänst, men man ska inte fastna i det. Det är som sagt en tillfällig lösning.

Hade du några fördomar om factoring innan du testade?

– Tidigare har factoring nästan varit negativt laddat ord. Det var som en signal till kunden: ”Oj då, är de på väg att gå omkull?” Men jag tycker mig se en attitydförändring. Idag ser många factoring som en smart lösning när man har en tillfällig belastning eller skral likviditet.

Hur har dina kunder reagerat?

– I början kunde vissa kunder reagera på att fakturan var överlåten, framförallt privatpersoner som inte hade någon relation till factoring. Men numera får vi väldigt lite synpunkter. Det ser fortfarande ut som att fakturan kommer från oss, med ett litet tillägg längst ner. Så det har inte varit några problem.

Vad är ditt intryck av Factoringgruppen?

– De är trevliga att ha att göra med och väldigt professionella. Factoringgruppen är litet bolag och svarar snabbt. Vi är väldigt nöjda med bemötandet!

Agekil arbetar med rör, reliningsservice och skyddsrumsrenovering. Företaget har cirka 15 anställda.

 

Vill du veta mer om Factoringgruppen? Läs mer här!

Få massor av inspiration, nyheter, förhandsvisning av kommande funktioner och tips direkt i din inkorg varje månad!