Ny lag om e-fakturor from 1 april 2019 – hur påverkar det dig?

I april nästa år blir elektroniska fakturor ett lagkrav för alla företag som utför jobb åt offentliga sektorn. Inga mindre arbeten eller små belopp undantas.

Det har diskuterats i flera år att göra e-fakturor obligatoriskt, men nu blir det verklighet genom den nya lagen som grundar sig i ett EU-direktiv. Målsättningen är att majoriteten av all fakturering skall ske digitalt i Europa redan 2020. Bakgrunden till lagen grundar sig i att myndigheterna vill driva på digitaliseringen i samhället. Förväntade vinster är effektivisering, lägre kostnader och inte minst miljörelaterat. Den elektroniska fakturan måste följa europeisk standard, PEPPOL, vilket innebär att varken PDF- eller scannade fakturor kommer att godkännas. Denna lagstiftning gäller enbart företag som gör affärer med den offentliga sektorn, vilket i Sverige rör ca 200 000 företag.

Så här förbereder du dig

För dig som Bygglet kund är förberedelserna enkla. Bygglet har sedan länge en fungerande hantering för e-fakturor och våra kunder upplever det både smidigt och kostnadseffektivt. Du behöver inte sätta dig in i olika format, eller logga in i olika portaler, utan det blir en helt naturlig del i din faktureringsrutin. Vi håller kollen på lagkraven och löser allt i bakgrunden för dig. Kontakta vår Support och be dem aktivera funktionen “e-faktura”. Så snart du är igång behöver du sedan bara välja distributionssätt “e-faktura”, när du skickar din faktura!

Få massor av inspiration, nyheter, förhandsvisning av kommande funktioner och tips direkt i din inkorg varje månad!