Aktuellt just nu – Ny fordonsskatt och spärrade ID06-kort

Nytt år och nya regler och lagar att förhålla sig till. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig av de nya reglerna kring fordonsskatt samt hur du kan förhålla dig till ID06-korten.

Vad innebär den nya fordonsskatten?
1 januari höjdes fordonsskatten på bla hantverkarbilar, vilket kan slå väldigt hårt mot mindre företag som behöver förnya sina fordon. Det är inte ovanligt med skattehöjningar på ca 7000kr på mindre transportbilar/pick-uper. Den nya höjningen gäller fordon som registreras från årsskiftet och innebär höjd skatt i tre år innan den går ner på normal nivå igen. Den nya skatten har också gjort så att begagnatmarknaden har stuckit iväg ordentligt med både större efterfrågan och därav höjda priser. 

Vad är egentligen BONUS/MALUS
Bonus/Malus är en beräkning av fordonsskatt för nya fordon. Så här fungerar den:

  • Den som kör en mindre miljöbelastande bil får en bonus, medan den som kör en diesel- eller bensinslukande bil får betala.
  • Bonus gäller för fordon med utsläpp av max 70 gram CO2/km samt gasbilar.
  • Malus gäller för fordon med utsläpp av mer än 95 gram CO2/km.
  • Dieselbilar får dessutom ett extra miljötillägg.
  • Bonus malus gäller både personbilar och lätta lastbilar upp till 3 500 kg.
  • Bilar som är i trafik före den 1 juli 2018 omfattas inte.

 

Alla gamla ID06 – kort spärrades 21 januari i år – Vad gäller nu?

Sedan 1 januari 2016 är det ett lagkrav att använda elektroniska personalliggare på byggen. Lagen tillkom för att undvika svartbygge och därigenom förbättra konkurrenssituationen inom byggbranschen. I den elektroniska personalliggaren skall det framgå vilka som arbetar på bygg-arbetsplatsern samt när arbetspassen börjar och slutar. Det är arbetsplatsen som ansvarar för om det krävs eller ej och en arbetsplats som tillämpar ID06 systemet kan enbart använda ID06-kort för inpassering. Använder ditt företag ID06, då är det hög tid att beställa nytt. Här kan du läsa om tillgängliga leverantörer.

Måste jag ha ID06-kort?
Nej, det finns inga lagliga krav att det är just ID06-kort som skall användas, däremot att man använder en elektronisk personalliggare. Bygglet har stöd för detta och du hittar funktionaliteten under fliken för Tidsregistrering.

Är du osäker på hur det fungerar?
Anmäl dig till vårt “Kom-Igång-med-Personalliggare-genomgång” online, onsdagen den 12 februari kl 8.30 för att komma igång!

Knapp: Anmäl dig här