Lista: 14 kostnader du inte vill missa att göra avdrag på

Håll nere kostnaderna och minska skatterna genom att ha full koll på avdragen du har rätt att göra i deklarationen. Enligt inkomstskattelagen har du nämligen rätt att dra av på alla utgifter som krävs för att förvärva och bibehålla inkomster i företaget. Här listar vi de 14 vanligaste kostnaderna att göra avdrag på som du borde ha koll på.

Enskilda firmor och företag som bedriver yrkesmässig och självständig förvärvsverksamhet har rätt att dra av på alla utgifter som krävs för att driva inkomster till verksamheten enligt inkomstskattelagen. I praktiken kan det ibland skilja sig ibland mellan enskild firma och aktiebolag. 

Hur vet jag vad som gäller för just mitt företag?
Det viktigaste att tänka på är att kostnaderna inte får vara personliga levnadskostnader utan att de måste vara nödvändiga för att skapa inkomster till företaget. Det betyder alltså att du inte får dra av kostnader som inte driver inkomster såsom avgifter, böter, räntor, mutor och viten. Kostnaderna måste också vara av rimlig proportion och relevans för företaget. Dock får företaget självklart välja dyrare alternativ framför billigare. 

Är du osäker på om kostnaden verkligen kan tas upp i ditt företag eller inte (om den är avdragsgill eller inte), kan du använda skatteverkets avdragslexikon för att se exempel och förutsättningar. Ibland finns också ett tak om kostnaden är väldigt hög som kan vara bra att känna till som du också hittar i lexikonet. Här beskrivs också om det är skillnad mellan enskild firma och aktiebolag. Står det inget gäller samma för båda. 

Ytterligare ett sätt att försäkra sig om att man gör rätt i tveksamma situationer, är att göra ett “öppet yrkande” i deklarationen. Det innebär att du helt enkelt lämnar en förklaring till avdraget på en särskil bilaga eller under övriga upplysningar i deklarationen. Om du gjort detta och avdraget sedan nekas innebär det att du slipper ett skattetillägg som normalt läggs på summan av den skatt som du undanhållit staten för felaktigt avdrag. 

Få massor av inspiration, nyheter, förhandsvisning av kommande funktioner och tips direkt i din inkorg varje månad!

De 14 vanligaste kostnader du inte vill missa att göra avdrag på:

 1. Advokat- och juristkostnader
 2. Kostnader för bolagsbildning samt inköp före uppstart
 3. Bilkostnader
 4. Datorer och datorprogram
 5. Facklitteratur
 6. Motion och friskvård
 7. Representation, lunch och krogbesök
 8. Kurser och konferenser
 9. Lokal/kontor i egen bostad
 10. Mobiltelefon och samtalskostnader
 11. Reparation och underhåll av byggnad/fastighet
 12. Skadestånd
 13. Skatterådgivning
 14. Underskottsavdrag


Läs mer om varje kostnad på
skatteverkets sida för avdrag.