Skapa offert

1) Klicka på “Lägg till offert

2) Fyll i offertens grunduppgifter, tvingande fält är “Offertnamn”, “Kund” och “Vår referens”.

3) Skriv din offert under flikarna:

a) Inledning/Avslutning på offerten

Här skrivs vanlig löptext, ex. “Vi tackar för er förfrågan om att lämna pris på….” samt “Vi ser fram emot ett trevligt samarbete!”

b) Rader för prisinformation

– Här skrivs prisinformationen. Vid prissättning av arbetstid är det viktigt att enheten “Timma arbete” anges för att uppföljningen mot tidrapporteringen skall bli korrekt i ett senare skede.
– Skall avdrag för ROT/RUT göras i offerten, klicka i rutan för “ROT” för den aktuella raden .

c) Tillval – när du vill bjuda på något extra!
Denna flik användas om man önskar erbjuda kunden något extra utöver det som offereras.

d) Utförande – vad som ingår eller ej ingår
Här anges lite mer detaljerat vad som ingår resp. inte ingår i det offererade priset.

e) Ange standardvärden för giltighetstid, betalningsvillkor mm
Här anger du olika värden som skall gälla för din offert, såsom giltighetstid och betalningsvillkor. Här styr du utseendet och utformningen av din offert genom att ändra i rullistorna för “Mall” resp. “Välj detaljnivå”.

4) Lägg till Bilagor & dokument

a) För internt bruk
Här har du möjlighet att bifoga underlag till din offert såsom bilder, ritningar, kalkyler etc. Dra och släpp ett dokument direkt i den grå rutan eller klicka på knappen och välj ett dokument från din dator.

b) Till kund
Vill du att dokumentet skall bifogas när du mailar din offert, se till att rutan “Bifoga” är ibockad.

5) Förhandsgranska
Du kan hela tiden se hur din offert kommer att se ut i förhandsgranskningen på högersidan. Har du gjort ändringar i din offert som du vill titta på, klickar du på knappen “Uppdatera”. Du kan också förhandsgranska den som ett separat dokument genom att klicka på “Fler funktioner” och välja “Förhandsgranska (PDF)”.

6) Lås offerten och maila kund
– För att kunna maila din offert direkt ifrån Bygglet måste den låsas först. Klicka på “Lås version”. Då skapas en låst version av din offert. Den låsta versionen lägger sig på en egen flik bredvid fliken “Arbetskopia” uppe till vänster.
– Klicka på den låsta versionen och klicka sedan på “Skicka” för att maila din offert till kunden.

7) Spara
Slutligen klickar du på “Spara”. Din offert kommer då att byta status till “Obesvarad” och försvinner därmed ur lista över “Utkast”.

8) Skapa automatiskt ett projekt
Ett projekt skapas när kunden, via en länk i mailutskicket, accepterar offerten eller du själv byter status på offerten till “Accepterad”.